De Film

  • The_Film_1
  • The_Film_2
  • The_Film_3
  • The_Film_5
  • The_Film_4
  • The_Film_6

Updates

News

Na Duitse vertoningen, nu ook première in Nederland!

Na in Berlijn op het Joods Filmfestival in première te zijn gegaan, werd de film ook in Duitse bioscopen gedraaid voor een publiek van toegewijde Klemke fans. De Duitse pers was lovend, de Berliner Zeitung schreef: ‘Een eerbetoon aan de stille held Klemke’, en de Tagesspiegel omschreef de documentaire als een ‘ontroerende film over moed en menselijkheid’.

En dan nu de Nederlandse première, en wel op maandag 9 november 2015, om 20.00 uur in het prachtig geoutilleerde Filmhuis van Bussum – nota bene tweehonderd meter van de plek waar het verhaal was gevonden: de kasten achter in de Bussumse synagoge. Op de website van Filmhuis Bussum zijn binnenkort de details te lezen, de kaartverkoop start op 23 oktober.

Op 17 november wordt de film vertoond bij de Historische Kring in Blaricum, tijdstip en locatie worden nog bekend gemaakt. Ook in andere steden in Nederland zal de film draaien, informatie hierover zal later volgen.

Treffpunkt Erasmus: bijna 100 minuten, met animaties gemaakt van Klemkes tekeningen, verrassende wendingen, uniek historisch materiaal, home movies van zowel de Klemke familie als de van Perlsteins, en de prachtige stem van acteur Santiago Ziesmer als Werner Klemke, die terug kijkt op dit lang verzwegen hoofdstuk in zijn leven.

Maar zonder de ongelooflijke steun van donateurs, een crew die of gratis of tegen gereduceerd tarief meewerkte, was deze film nooit tot stand gekomen! Heel, heel veel dank allemaal!

Pirckheimer Gesellschaft omarmt Klemke project

Het Duitse Pirckheimer genootschap heeft het project ‘Treffpunkt Erasmus’ omarmd, en zijn een eigen campagne gestart om de financiering van het project te ondersteunen.

Het genootschap Pirckheimer-Gesellschaft (genoemd naar Willibald Pirckheimer, Duitse humanist en bibliofiel, die van 1470 tot 1530 leefde) houdt zich bezig met het verzamelen van Exlibrissen en bijzondere grafische werken. Werner Klemke was een van de oprichters (Berlijn, 1956) en was tot zijn dood in 1994 lid van het genootschap. De club publiceert het blad Marginalien en houdt exposities en lezingen van vooraanstaande grafische kunstenaars.

Mooi om te zien hoe veel mensen er dus kennelijk nog om mooie vormgeving, typografie en kwaliteit van lay-out geven. Sowieso fijn dat mensen nog steeds om boeken geven – en om een film die een onbekend hoofdstuk van die grafische geweldenaar Klemke gaat openbaren.

De blog over de film is hier te vinden.

Crowdfunding in Nederland start deze week

Ooit kwam het idee bij het team van Barack Obama vandaan: in plaats van aan millionairs grote bedragen te vragen voor zijn campagne, vroeg hij aan miljoenen mensen om een klein bedrag bij te dragen. Crowdfunding was geboren.
Ook in Nederland begint dit idee van de grond te komen, zeker nu overheidssubsidies aan het afkalveren zijn. 
Vanaf maandag 27 mei start dan ook onze campagne om, met name voor het aankopen van het (dure) archiefmateriaal, een bijdrage te vragen aan het publiek. Als u wilt weten hoe het werkt, kijk dan op de site van CineCrowd.
Met uw hulp kan dit prachtige project dus gerealiseerd worden! (en nog voor 65 % fiscaal aftrekbaar voor inwoners van Nederland en België)

Blog

Ontroering bij première in Berlijn

Op 18 mei 2015 vond de première plaats tijdens het Joods Filmfestival in Berlijn. Het vermaarde theater Babylon aan de Rosa-Luxemburg-Strasse heeft nog de sfeer van de jaren ’20, helemaal als bij binnenkomst van het publiek een dame op het orgel zit te spelen. De Nederlandse Ambassade werd vertegenwoordigd door cultureel attaché mw. Monique Ruhe, die haarfijn aanvoelde dat deze film ook een bijdrage was in het verzoeningsproces tussen Nederland en Duitsland. Na het uitgaan van de film op de melodie van ‘Komm zurück’, hoorden we hetzelfde lied uitgevoerd door Anna Margolina, nota bene de vriendin van Felix (kleinzoon) Klemke en haar jazz ensemble aan de overkant van de bioscoop in de Volksbühne. Daar werd onder een glaasje van Klemke’s favoriete sekt Rottkäppchen, nog lang nagepraat, ook door de 45 Nederlanders die naar Berlijn waren gekomen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat deze dag me diep heeft ontroerd, de waardering van zowel de Nederlandse en Duitse families voor het monument dat voor hun ouders of grootouders is opgericht maakte al het harde werk goed.

Gelukkig eindigden we allemaal lachend, toen na afloop een jongetje in de zaal vroeg: “Is die Michael Ballak op de aftiteling de voetballer?” Ik kon hem gerust stellen: gelukkig hoeft onze cameraman nog niet bij te klussen op het voetbalveld…

Onverwachte ontmoeting in Neurenberg

Terwijl ik zo langzamerhand de families van Perlstein en Klemke heb leren kennen in alle vertakkingen, vroeg ik me al lang af of Johannes Gerhardt nog familie had nagelaten. Hij was tenslotte ook nauw betrokken geweest bij het onderduiknetwerk, maar veel meer dan dat wist ik niet over hem.
Na de val van de muur in 1989 zijn veel mensen uit de twee Duitslanden op zoek gegaan naar familieleden waarmee ze soms al jarenlang geen contact meer hadden. Bij dergelijke zoektochten helpen een aantal organisaties in Duitsland met het zoeken naar die verloren verwanten. Dus kwam ik via een goede vriendin in Berlijn in contact met de Kirchlicher Suchdienst. Wat ik aan gegevens over Gerhardt had, stuurde ik naar ze op, maar had eigenlijk niet veel hoop dat na bijna 70 jaar er nog iemand te vinden was. Maar, zoals het in een goede film gaat, er werd wél iemand gevonden. Het was zijn nichtje Marianne, die in 1941 was geboren, de dochter van Gerhardts zus Lotte.
Ze woont, of all places, in Neurenberg, een plaats die toch altijd nog associaties oproept met de rassenwetten van de Nazi’s, het stadion met de beruchte beelden van 200.000 mensen die uitzinnig Hitlers toespraken in ontvangst nemen. Maar het is ook de plaats waar de naoorlogse processen plaats vonden, en een aantal van de oorlogsmisdadigers zijn veroordeeld en sommigen ter dood gebracht (zoals Arthur Seyss-Inquart, rijkscommissaris van Nederland).
Maar even al die associaties terzijde: we werden hartelijk opgewacht door Marianne, met zelfgemaakte kwarktaart voor haar gasten uit Nederland, waarvan ze vaag wist dat haar oom er was gestorven. Dat hij door zijn moed, doortastendheid en vindingrijkheid er toe had bijgedragen dat het leven van tientallen mensen was gered, wist ze totaal niet en kwam als een heel grote en ontroerende verrassing. Een heel ander beeld moet er bij haar zijn opgekomen over Hannes, na de enige foto die ze al die jaren van hem had – in Wehrmacht uniform.
En daar zaten we dan met zijn tweeën te snotteren over iets dat meer dan 70 jaar geleden was gebeurd. Kennelijk zit er geen houdbaarheidsdatum aan ontroering over goedheid, moed en menselijkheid.

Nieuwe ooggetuige Klemke verhaal meldt zich

Welkom bij de gloednieuwe website over het fascinerende verhaal rond de van Perlstein groep en hun Duitse buddies Klemke en Gerhardt.
De pers heeft er inmiddels lucht van, in een aantal grote regionale dagbladen is al een uitgebreid artikel verschenen. Je kunt het volledige artikel in PDF formaat hier downloaden.
Eén van de spannende reacties op het artikel was van een Amsterdammer op leeftijd. Toen hij de krant opensloeg, kreeg hij een behoorlijke shock: hij herkende de jonge Duitse soldaat van de foto’s. Tijdens de oorlog speelde hij nl. als jongetje in het huis van zijn oom aan het Museumplein. Op een dag kwam hij daar tot zijn schrik een Duitser in uniform tegen, die hem in slecht Nederlands gerust stelde. Ook oom stelde hem gerust: dit was een ‘goeie’ Duitser. Na de oorlog bleek oom Jhr. van Graafland zelf zwaar in het verzet gezeten te hebben.
En zo komen er bijna dagelijks nieuwigheden binnen – een ongoing story! Wij houden u op de hoogte.

Donaties

Rechtstreeks overmaken

Stichting Nefesh is een stichting die zich ten doel stelt om met behulp van audiovisuele projecten een veelzijdig beeld te laten zien van de Joodse cultuur als een levende en creatieve cultuur en de multiculturele samenleving van vandaag de dag te belichten aan de hand van het Joodse principe van ‘eenheid der tegenstellingen’.

Het project ‘Treffpunkt Erasmus’ wordt door Stichting Nefesh ondersteund en zal te zijner tijd ook uitgezonden worden op Nefesh TV dat onderdeel uitmaakt van de Amsterdamse omroep AT1.

Wilt u het voortgaan van het project ondersteunen, dan kunt u een donatie storten op rekeningnummer NL82INGB0007741763 van Stichting Nefesh te Amsterdam, ovv. “donatie Treffpunkt Erasmus”. De stichting heeft een ANBI keurmerk.

Stichting Nefesh

Stichting Nefesh

PayPal of Creditcard

Via Paypal een donatie storten? Dat kan, het wordt dan op de rekening van producent Mezzo Prod gestort. Hierbij kunt u geen betaalbewijs ontvangen, maar u hebt wel recht op een mooi cadeautje van onze kant, afhankelijk van de hoogte van uw donatie. Zie hiervoor onderstaande lijst.

€ 10 of meer

Dank u! U krijgt een persoonlijke link naar de film.

€ 50 of meer

Erg bedankt! U krijgt een setje kaartjes met reproducties van Klemke.

€ 100 of meer

Geweldig! U ontvangt een prachtig kinderboek van Klemke en een DVD van de film.

€ 250 of meer

Een prachtige bijdrage! U krijgt de bonus-dvd, en ook een setje reproducties van Klemke.

€ 400 of meer

Fantastische donatie! U krijgt een poster van de film, de dvd, en het boek ‘Werner in Holland’, dat in 2017 zal verschijnen.

€ 500 of meer

Een genereuze bijdrage! U krijgt een poster van de film, de dvd, en het boek ‘Werner in Holland’, dat in 2017 zal verschijnen als ook een setje kaartjes met reproducties van Klemke.

€ 1.000 of meer

Wat een ongelooflijk gebaar! U krijgt een poster van de film, de dvd, een setje kaartjes met reproducties van Klemke als ook het boek ‘Werner in Holland’, dat in 2017 zal verschijnen, waarin u vermeld zal worden als donateur.

Contact

Over Ons

Annet Betsalel                     Regie en Research

Juan Morales Calvo            Produktie

Michael Ballak                    Camera en Stills

Gaby Wojtiniak                  Lokatie Research

Matthias Haberzettl           Consultant

Social Media

Vindt ons op Facebook
Volg ons via Twitter
Stuur ons een E-Mail

Contact E-Mail

Mezzo Prod
Laan Nieuwer-Amstel 3
1182 JR Amstelveen
Nederland

E: info@mezzoprod.com


© 2013 Mezzo Prod Alle rechten voorbehouden